Je hebt dan misschien nog geen elektrische auto, maar ook met je auto die op benzine of diesel rijdt zijn er verschillende mogelijkheden om milieuvriendelijker te rijden. Eigenlijk kun je met elke auto, ongeacht de leeftijd, zorgen voor minder uitstoot.

 

Rijstijl

Ook al is je auto perfect onderhouden, je rijstijl heeft veel invloed op de slijtage en uitstoot van je auto. Hard optrekken en laat schakelen zorgen voor een hoog verbruik van brandstof. Probeer bij elke 20 kilometer op te schakelen en gebruik cruise control wanneer je langere stukken op dezelfde snelheid wil rijden. Ook het uitzetten van de motor, bijvoorbeeld als je op je passagier zit te wachten, helpt om het verbruik te verminderen.

 

Mijd de airconditioner

Je hebt natuurlijk niet voor niets een airco in de auto: tijdens warme zomerdagen is het ideaal om toch een beetje aangename temperatuur tijdens het rijden te hebben. Maar moet deze echt aan voor dat korte ritje naar de supermarkt of naar de school van je kinderen? De motor moet aanzienlijk harder werken als je de airco aanzet. Kies er daarom wat vaker voor om gewoon je raam omlaag te doen.

 

Maak je auto schoon

Heb je de kofferbak altijd vol met rommel liggen? Hoe zwaarder de auto, hoe meer deze verbruikt. Door zo nu en dan je auto op te ruimen zorg je ervoor dat je zonder onnodige extra kilo’s rondrijdt. Laat alleen spullen in de auto liggen die je echt nodig hebt.

 

Bandenspanning

Wanneer heb je voor het laatst je bandenspanning geïnspecteerd? Zachte banden maakt de auto minder efficiënt, waardoor je meer verbruikt. Controleer je bandenspanning om elke tankbeurt, dan weet je zeker dat je goed zit!

 

Onderdelen vervangen

Autorijden kan een dure hobby zijn. Als er voor een APK allerlei gebreken aan het licht komen, kan het verleidelijk zijn om de auto van de hand te doen. Maar als je een beetje handig bent, kun je bepaalde auto onderdelen best zelf vervangen. Bij de meeste auto’s is de accu of een remschijf prima toegankelijk. De meeste onderdelen zijn ook nog eens vrij goedkoop online te bestellen.